+381 665 416 415

Pitanja

Hipnotička komunikacija - najčešća pitanja

Da li je ovo NLP kurs?

Ne, ovo nije NLP kurs, u smislu klasičnog NLP treninga, iako sadrži neke elemente NLP-a. Zajednička tačka je nešto što se često naziva Eriksonijan hipnoza (konverzacione tehnike, odnosno konverzaciona hipnoza), a i to je samo jedan deo sadržaja treninga.

U čemu se trening razlikuje u odnosu na knjigu
“Tehnike podsvesne komunikacije”?

“Tehnike podsvesne komunikacije” je moja e-knjiga koju mnogi od vas već poseduju. Iako ona kombinuje najsavremenija znanja iz oblasti prikrivenog, podsvesnog uticanja i deluje kao “zatvoren sistem”, ona kao i svaka knjiga ima za cilj da vas upozna sa određenom temom, objasni i nabroji metode i tehnike i preporuči načine korišćenja i vežbe. Možda je najbolji opis onaj sa naslovne stranice na websajtu: ova knjiga je vodič kroz oblast koja se naziva prikrivena hipnoza.

Sa druge strane, kurs “Tehnike kontrole”, iako se povremeno naslanja na neke od tehnika iz e-knjige “Tehnike podsvesne komunikacije”, sadrži uglavnom nešto što se obično ne nalazi u knjigama. Zbog čega je to tako? Dva su osnovna razloga. Prvi je taj što je neke metode teško razumeti kada se o njima samo čita, pa je potrebno prodiskutovati ih i posmatrati u svetlu prethodnih iskustava polaznika kursa. Drugi razlog je nešto što moje kolege “sa zapada” opisuju kao “ciljna grupa”. Jednostavno knjigu će pročitati svako, dok će se na treninge odlučiti samo oni koje određena materija zaista zanima i spremni su da investiraju u unapređenje svog života i zato se takvi nagrađuju posebnim znanjima. Tako je u bilo kojoj oblasti, ne samo kada je ova tema u pitanju. Kao zaključak na odgovor na ovo pitanje reći ću da e-knjiga “Tehnike podsvesne komunikacije” zapravo može da bude prateće štivo uz ovaj kurs.

Šta ovaj kurs konkretno novo donosi, u odnosu na “Tehnike... ”?

Nekoliko stvari. Pre svega jasno naglašeno ono što je osnova bilo kakvog uticanja bez koje je gotovo svaki pokušaj uzaludan.

Zatim nešto što ni jedna knjiga ne opisuje ili barem ne neglašava dovoljno: koje su to najvažnije i najsnažnije tehnike, zahvaljujući kojima za vrlo kratko vreme možete svoju “ideju” preneti drugoj osobi - tek da vam zagolicam maštu, to su konverzacioni i mentalni ankeri. (Koliko su snažne ove tehnike shvatićete ako vam kažem da zahvaljujući njima možete preneti svoju ideju, odnosno uticati na nekoga u roku od par minuta, bez obzira da li vas ta osoba poznaje ili vas čak ne podnosi!).

Tu je i jednostavna metoda ili procedura kojom vrlo brzo možete postati lider u svom uskom okruženju, bilo da su u pitanju prijatelji ili kolega sa posla, odnosno kako bi se to stručno reklo: kako da postanete Alfa.

I naravno, posebno će biti naglašene najsnažnije konverzacione tehnike, kao i posebne vežbe zahvaljujući kojima ćete razviti automatizam u korišćenju uvih veština.

Sve mi ovo zvuči pomalo kao “fantastika”, koliko je to realno?

Evo par primera. Krenućemo od reklama – sigurno znate da se na TV reklamu troši ogroman novac. A kada vam kažem da se tu koriste veoma jednostavne, odnosno “slabije” tehnike, jasno vam je koliko su i one snažne, čim se ulaže toliki novac.

Najpre primer jedne reklame o kojoj je bilo mnogo polemike poslednjih nedelja. Sigurno ste videli reklamu jedne banke, u kojoj bankari dolaze u kuću klijenta, dočekuje ih devojčica koja ih upoznaje sa “komšija medom”, zatim se pojavljuje majka koja priča o tome kako je dobila kredit, a na kraju ćerka komentariše da bi ona “i brata”. Velika polemika je bila oko poslednje rečenice, međutim, reklama je odlična (sa aspekta marketinga) i ima sasvim drugi cilj (da ostavimo po strani ciljnu grupu, to je sporedno, mada takođe odlično urađeno). Da li ste se zapitali ko je onaj koji može da uđe u vašu kuću kada vi niste tu, da mu vaše dete otvori vrata i pusti ga unutra? Samo najbolji prijatelji ili rođaci, odnosno samo onima kojima IZUZETNO VERUJETE! I to je osnovna ideja reklame – baš zato što na taj aspekt ne obraćate pažnju, ona vam lagano u podsvest usađuje ideju da su bankari (banka) vaši iskreni prijatelji, neko u koga možete imati puno poverenje.

Drugi primer je iz lične prakse. Napomena: ako se neko od čitalaca ovog emaila prepozna, molim vas da mi to ne uzimate za zlo. Prilikom prodaje onlajn treninga, ponekad dolazim u situaciju da me budući polaznici pitaju da li može da se plati u više rata. Obično odgovaram sa: “Naravno, nije problem. Da li ti je puno 2 rate?” Razmislite šta može da bude odgovor na ovo pitanje. Samo dve su mogućnosti: “ne (nije mi puno 2 rate, što znači slažem se da platim iz dva puta)” ili “da (puno mi je 2 rate, što znači hoću da platim od jednom”. Jasno vam je da je gotovo kod svakog sagovornika odgovor “NE”. što znači da veoma retko prodam nešto na više od 2 rate.

Za koje sve oblasti ili profesije ovo može da mi koristi?

Pored onog sto je navedeno u promotivnom letku, kao fantastična pomoć da uvećate prihode, dobijete posao, ili osvojite osobu o kojoj maštate, ove tehnike će vam izuzetno koristit i ukoliko se bavite srodnim zanimanjima: recimo ako ste hipnotizer(hipnoterapeut), životni trener (lajf kouč), ili neko ko na bilo koji način i bilo kojim učenjem pomaže drugima da savladaju svoje probleme i navike.

Ja sam zadovoljan svojom trenutnom situacijom, da li mi ipak
treba ovakav trening?

Ovo su tehnike koje ne služe samo da biste pomogli sebi, već i drugima: ukoliko želite da pomognete nekome da se za kratko vreme oslobodi svojih strahova i problema i da promeni navike i brzo razvije nove sposobnosti. Ali isto tako i da biste naučili da kontrolišete misli i ponašanje vašeg sagovornika u bilo kojoj situaciji, da uvećate lično samopouzdanje i harizmu i tako dalje. Mogućnosti su neograničene.

Ove tehnike mi zvuče kao nešto što se može zloupotrebiti.

Hajde da budemo iskreni – sve se može zloupotrebiti, bilo kakvo znanje ili veština. Jednostavno, ovo su tehnike i metode koje, manjim delom, svakog dana osećate na svojoj koži – bilo da na vas pokušavaju da utiču mediji, reklame, političari, šefovi, prijatelji, roditelji itd. Sa druge strane, mnoge firme i pojedinci su ih iskoristili da unaprede sebe i svoj život, pa zbog čega biste vi bili izuzetak?

Da li je cena realna?

Nije i jeste. Nije iz prostog razloga što slični treninzi u svetu koštaju po nekoliko hiljada, pa čak i desetina hiljada dolara. Sa druge strane treba malo zastati i razmisliti da li mora da košta toliko. Ne samo zato što je standard u našoj zemlji takav kakav je, već i zbog toga što će svaki čovek koji upotrebi ove tehnike da unapredi svoj život samim tim automatski (za neki stepen ili promil) podići i nivo svega oko sebe – drugim rečima, više zadovoljnih i srećnih pojedinaca vode ka zadovoljnijem i srećnijem društvu, zar ne? Pa ako je cena treninga prepreka tome – ja sam rad da je spustim i zato ovaj kurs košta daleko manje od realnog.