+381 665 416 415

Samohipnoza i autosugestija

Poklanjamo vam odličnu tehniku za samohipnozu i autosugestiju


Autosugestija i samohipnoza (ili autohipnoza kako mnogi pogrešno izgovaraju) je najefikasnija metoda za lične promene.

Bez obzira da li želite da unapredite svoje zdravlje, promenite ponašanje ili dostignete određene ciljeve, preduslov da se to ostvari je da duboko u sebi verujete da je za vas to dostižno. Ovom tehnikom koju vam poklanjamo uvežbaćete i naučiti svoju podsvest (uz pomoć samohipnoze i autosugestije) da vaš cilj nije samo pusta želja, već iskrena odluka da nešto dostignete i promenite.

Autosugestiju nije potrebno vežbati. To je nešto što mi prirodno znamo da radimo, jedino što uglavnom nismo svesni principa i pravila koja tu važe. I zato smo odlučili da vam poklonimo ovu tehniku. Njome ćete pomoći sebi da ostvarite željene ciljeve i da uvežbate sebe da vaša autosugestija bude efikasna i izvršena čak i bez samohipnoze.

Iskoristite snagu samohipnoze i ostvarite ciljeve uz pomoć autosugestije


Prvi korak koji treba da uradite jeste da postavite pred sebe jasan cilj, to jest da odlučite šta hoćete da postignete. Raditi hipnozu bez konkretnog cilja ni u čemu se ne razlikuje od meditacije. Dakle, odlučite tačno šta hoćete i koliko hoćete. Na primer, ako želite da smršate, budite precizni i odredite koliko tačno kilograma ili santimetara želite da izgubite i za koliko vremena. Naravno, pri tome budite realni i pazite na svoje zdravlje. Izgubiti 30 kilograma za mesec dana sigurno nije zdravo, a pitanje i da li je izvodljivo. Isto tako, ako želite da budete uspešniji, odredite u čemu tačno to želite, u kojoj oblasti konkretno i koliko tačno uspešniji? Kako se to meri, u kojim jedinicama i koliko?

Pitate se zbog čega to mora toliko detaljno da se precizira? Pa jednostavno posmatrajte vašu podsvest kao malo dete, koje želi da vas posluša, ali nije sposobno da samo zaključi šta vi u stvari hoćete. Ono vas ili razume, jasno i precizno, ili neće reagovati.

Ne zaboravite, vaša želja se neće ostvariti samo određenom tehnikom, kao što je autohipnoza na primer. Potrebno je da radite na tome! Da radite na ostvarenju svog sna. Ovakve tehnike pomažu da uverite sebe, da podignete samopouzdanje i veru, ali nikada neće moći da zamene sate, dane i nedelje vežbanja, učenja, ili treniranja. Drugim rečima, nije dovoljno da samo zamislite i onda čekate da vam padne sa neba, nego treba da krenete ka svom cilju snažnim i odlučnim koracima. I odredite šta bi bio prvi korak. Na primer, ako je potrebno nešto novo da naučite ili da ugovorite nešto bez čega ne možete započeti i slično, odredite šta je to. Budite precizni i konkretni. I na kraju ovog uvoda, kada govorite sebi sugestije, trudite se da budete pozitivni i da ih formulišete kao ostvarene, drugim rečima izgovarajte ih "u sadašnjem vremenu". Ne govorite sebi „prestaću da jedem slatkiše“, jer ovom rečenicom vi sebi još jednom potvrđujete da su slatkiši vaša realnost i vaša istina. Umesto toga recite na primer: „prestao sam da jedem slatkiše“, „ja izbegavam slatkiše“, ili još bolje: „Ja sam nekada jeo slatkiše, a sada sam sa tim prestao“.

A sada dobro proučite u emu se sastoji ova metoda i onda je primenite, sa velikim uspehom nadamo se.

 

Osnovne informacije:

Ova metoda vam omogućava da uvedete sebe u hipnotičko stanje čitajući hipnotički tekst, nakon čega ćete vizuelizovati svoj cilj sa ciljem da se on ureže u vašu podsvest.

Priprema:

Najpre u svojoj glavi treba da imate jasno definisan cilj. Definišite ga precizno i jasno kao što smo objasnili na početku ovog teksta. Ukoliko vam je lakše ili ukoliko je potrebno da put do vašeg cilja podelite na nekoliko koraka koje je potrebno učiniti da biste do njega stigli, učinite to! Zapitajte se: "Šta je prvi korak koji treba da učinim da bih dostigao svoj cilj?" I na kraju, treba ispred sebe da imate i hipnotički tekst koji se nalazi na kraju ove stranice. Kada ste sve ovo pripremili možete da se "bacite na posao".

Kako se radi ova tehnika:

1. Kao prvo, najpre ćete lagano i duboko udahnuti i izdahnuti vazduh, a potom u sebi izgovoriti sledeće: „Ja mogu da ostvarim sve ono što moj um zamisli!“

2. Kada ste to izgovorili, počnite da čitate hipnotički tekst. Na samom kraju tog teksta pojaviće se reči: sledeći korak“ i to je trenutak u kom treba da zatvorite oči i što detaljnije vizuelizujete svoj cilj (ili prvi korak, ukoliko ste put do cilja podelili na etape). Možete ga zamisliti kao sliku, ali isto tako i kao neku radnju. Na primer, ako je vaš cilj da kupite neki konkretan automobil, možete vizuelizovati njegovu sliku, ali isto tako i zamisliti kako ga vozite kroz neki poznat predeo. Ili recimo, ako je vaš cilj neki određeni uspeh na poslu, možete zamisliti kolege kako vam čestitaju i tome slično. Dakle vizuelizujte kako vam je lakše, dozvolite sebi onoliko vremena koliko je potrebno da budete zadovoljni, ali sve vreme bez napora i obaveze moranja. I ne brinite da li vidite sliku ili ne - računaju se misaoni procesi, dakle vaša odluka i koncentracija na sliku, a ne slika sama po sebi.

3. Kada ste završili sa vizuelizacijom nastavite da se odmarate i opuštate zatvorenih očiju barem još pet minuta, a nakon toga u sebi lagano odbrojte od jedan do pet, udahnite par puta duboko vazduh i potom otvorite oči.

! - Ovaj proces bi trebali da radite svakog dana u naredne tri nedelje, kako bi se vaše sugestije potpuno prihvatile od strane podsvesti. Ukoliko ste put do cilja poselili na korake i u međuvremenu kompletirate prvi korak (pre isteka 3 nedelje), onda prosto pri sledećoj vežbi ispred sebe napišite šta je sledeći, odnosno drugi korak i tako dalje.

 

Hipnotički tekst:

„Sada, dok sedite i čitate ovo, pa čak i dok primećujete kako je svaka od reči sastavljena od jednog ili više slova, pitam se da li ste primetili koliko reči se nalazi u svakoj od rečenica? Neke reči u sebi sadrže tri ili više slova, a neke rečenice u sebi imaju osam ili manje reči. Možda ćete primetiti jednu ili dve reči sa dva slova u sebi, pa čak i sa jednim, ali čak i dok čitate ove reči ja se pitam da li primećujete da su neke reči koje su spojene zajedno tako da čine samo jednu reč, zapravo dve različite reči? Pa onda tu su i reči unutar reči, kao što je zajedno, reč koja je pomenuta samo dve linije iznad ove i koja u sebi ima dve različite reči, kao i druge reči koje u sebi mogu imati ista slova, nekad ne samo jedno nego i dva, pa čak i više. Postoje i druge reči i izrazi koje zvuče kao neka druga reč, ali je za njih zakačeno neko drugo značenje, kao što su: koje i ko je ili više i više, ili neki drugi primeri kao što su: kosa i kosa ili strana i strana. Pa čak i dok čitate reči koje su ovde napisane možda možete da primetite kako neke reči mogu da nose specijalno značenje i čak i ukoliko to ne shvatate, vi možete početi da primećujete određenu težinu u svojim očima dok se okrećete unutar sebe i razmišljate o tim značenjima i načinu na koji te reči i slova zvuče. Možda ste imali iskustvo da pišete neku reč koju ste do tada ispisivali milion puta i najednom vam se učini kako bi slova u toj reči trebala da budu drugačije napisana, možda nekim drugim redosledom ili potpuno izostavljena. I vaša stopala mogu da počnu da se osećaju potpuno udobno dok se odmaraju na podu, pa čak i dok vi gledate u ove reči, pitam se da li možete da osetite lagano peckanje dole u vašim stopalima dok ona počinju da se osećaju veoma teškim i opuštenim, pa i ako reči koje su ovde napisane nisu za vas, vi slobodno možete da ih ignorišete i dozvolite sebi da otplovite duboko na neko udobno mesto, dok se udobnost i opuštenost počinju širiti kroz vaša stopala naviše, kroz čitavo vaše telo, skroz do temena vaše glave. I ukoliko vam se učini da je najlakše samo sklopiti oči, pokušajte, barem na još par trenutka da ih ostavite otvorene, jer uskoro, vrlo uskoro, vi ćete primetiti kako počinjete da plovite skroz dole, sve dublje i dublje, u divnu smirenost i među udobna osećanja. Jer sa svakom reči koju pročitate i sa svakim dahom koji udahnete, vaša opuštenost se širi kroz svaki deo vašeg tela i vašeg uma, dok tonete sve dublje u predivno udobno stanje, upravo primećujući razmake između reči i kako oni stvaraju obrazac po kojem putujete sve dublje i dublje, i ta stopala su sada toliko teška da želim da vi, kada ste spremni, da jednostavno nežno zatvorite svoje oči i vizuelizujete sebe kako preduzimate taj predivni sledeći korak.

Ova tehnika preuzeta je iz knjige "Dobre misli za sve prilike" autora Marija Kržića u izdanju Portalibris-a.